Nie tylko praca dorywcza. Gdzie może pracować kelner?

Kelner to zawód kojarzony przede wszystkim z obsługą klienta w restauracji. Odpowiada głównie za serwowanie posiłków, ale ponadto posiada również wiedzę na temat oferowanych przez lokal dań  i napojów. Często ten zawód kojarzony jest z dorywczą, sezonową pracą, co zdecydowanie nie jest prawdą. Sprawdź, jak zostać kelnerem i gdzie można znaleźć pracę na tym stanowisku.

 

Jak można zostać profesjonalnym kelnerem?

Wiele osób zostaje zatrudnionych na stanowisku kelnera bez wcześniejszego przygotowania i dopiero w miejscu pracy przechodzi potrzebne szkolenie i instruktaż. Pracodawcy zazwyczaj nie oczekują wykształcenia czy doświadczenia w tym zawodzie. Ale jeśli chcesz zajmować się tą pracą na stałe i nie traktować jej w formie dorywczego zarobku, to warto zainwestować w szkolenia kelnerskie. Są to odpowiednie kursy, które przygotują cię do profesjonalnej obsługi klienta. Na szkoleniach tego typu omawiane są kwestie dotyczące odpowiedniego zachowania, postawy, ubioru czy techniki serwowania potraw i napojów. Zajęcia przeprowadzane są zarówno w formie praktycznej jak i teoretycznej, co pozwala na dokładne przygotowanie do wykonywania danego zawodu. Jest to niewątpliwy atut dla osób poszukujących zatrudnienia w renomowanych restauracjach, gdzie obsługa klienta musi być zachowana na najwyższym poziomie.

 

Gdzie można pracować jako kelner?

Praca dla kelnera jest dostępna przede wszystkim w restauracjach i lokalach oferujących usługi gastronomiczne (barach, kawiarniach, klubach nocnych itp.). Kelnerzy poszukiwani są również w firmach cateringowych oraz w hotelach. Istnieje również możliwość podjęcia współpracy z domami weselnymi, czy innymi lokalami organizującymi imprezy okolicznościowe. Można także postawić na samozatrudnienie i wynajmowanie swoich usług.